Właśnie w wielu regionach kraju, pojawiły się pierwsze grzyby. W niektórych miejscach grzybiarze zbierają ich pełne kosze. Rosną już nawet prawdziwki. Wkrótce na dobre rozpocznie się sezon na kurki. Czy grzyby są zdrowe?
Pokutuje mit mówiący, że grzyby są smaczne, ale nie zawierają niczego wartościowego. To absolutnie nie jest prawda. Przede wszystkim grzyby to prawie wyłącznie białko. Jest ono bardzo wartościowe, a jego zawartość dorównuje lub w przypadku niektórych gatunków, nawet przewyższa zawartość białka w mięsie wołowym. Ponadto grzyby zawierają dużo witamin z grupy B, niektóre zawierają też witaminę C oraz A.
Jednak ze względu na bardzo dużą zawartość wody w grzybach, chłoną one z gleby wszystko, a więc także substancje szkodliwe, takie jak metale ciężkie i zanieczyszczenia. Należy, zatem zbierać grzyby w głębokich lasach, a unikać przydrożnych, które mogą zawierać ołów.
Grzyby, ze względu na niska kaloryczność, są polecane w dietach odchudzających. Jednak muszą ich unikać osoby mające kłopoty z wątrobą oraz trawieniem, gdyż zawierają chitynę i celulozę, których organizm ludzki nie trawi. Dlatego też grzyby nie są też zalecane w diecie małych dzieci, których przewód pokarmowy nie jest wystarczająco dojrzały, aby sobie z tymi substancjami poradzić. Grzyby zaleca się podawać po 12 roku życia.
Grzyby najlepiej zbierać do koszyka, aby zapewnić im przewiew, gdyż zbierane do foliowej torebki mogą zapleśnieć niezwykle szybko, właśnie z powodu dużej zawartości wody.
Grzyby należy delikatnie wykręcać lub ucinać przy samej glebie. Miejsce po grzybie należy pokryć ściółką. W innym wypadku, np. wyrywając silnie grzyba, niszczymy grzybnię, co spowoduje, że żaden grzyb już w tym miejscu nie wyrośnie. Dodam też, że niszczenie grzybów i grzybni jest wykroczeniem, zagrożonym karą grzywny.
Rzeczą oczywistą, o której jednak nie omieszkam wspomnieć, jest to, że należy sięgać po gatunki znane. Gdy zbieramy grzyby sami to warto, aby towarzyszył nam doświadczony grzybiarz. Możemy też korzystać z atlasu grzybów. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, to w każdej stacji Sanepid są stanowiska mykologiczne, gdzie możemy oddać swoje zbiory do sprawdzenia certyfikowanemu grzyboznawcy.
Pamiętajmy, że co roku zatruciom grzybami ulega ponad 100 osób rocznie.
Część z tych zatruć jest śmiertelna, ze względu na silne toksyny, które zawarte są w trujących grzybach i błyskawicznie uszkadzają nieodwracalnie wątrobę oraz nerki. Jeśli nie mamy o grzybach pojęcia, to zawsze można grzyby kupić. Ale i tu pamiętajmy o legalnym ich źródle, czyli sklepie lub targu, gdzie są one zapakowane w pojemnik, na którym widnieje atest grzyboznawcy. Pamiętajmy o swoim bezpieczeństwie.