Doskonałą alternatywą dla gotowych smarowideł śniadaniowych są samodzielnie przygotowane pasty. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Potrzebujemy tylko składników, z których jeden będzie bazą oraz blendera.
Poza możliwością posmarowania nimi kanapek, są doskonałym pomysłem na przekąski na przyjęcia, jako dipy do maczania grzanek lub chlebowych paluchów.
Najpopularniejsza baza do tworzenia past to twaróg. Jeśli użyjemy chudego twarogu, który jest bardziej suchy to możemy użyć dodatkowo oliwy. Oprócz dodania wilgoci, oliwa będzie też wspaniałym nośnikiem smaku.
Oto kilka twarogowych past.
Pasta oliwkowa:
250 g twarogu
Mały słoiczek czarnych oliwek
Cebula
Szczypiorek
Łyżka oliwy (jeśli użyjemy twarogu chudego)
Sól, pieprz
Miksujemy ze sobą wszystkie składniki oprócz szczypiorku. Gotową pastę posypujemy szczypiorem.
To idealna pasta śniadaniowa. Nie przechowujemy jej w lodówce dłużej niż 48 godzin.
Podobnie przyrządzamy:
Pastę paprykowo – pomidorową:
1 dorodna czerwona papryka
2 pomidory lub ½ puszki pomidorów
250 g twarogu
2 łyżki oliwy (jeśli użyjemy tłustego twarogu to nie jest konieczna)
Cebula dymka wraz ze szczypiorem
Pestki dyni
Sól i pieprz
W tym przypadku nie miksujemy pestek, a używamy ich do posypania gotowej pasty
Oraz
Pastę brokułową:
250 g twarogu
Zblanszowany brokuł
Cebula
Sól i pieprz
Pestki słonecznika
Pestek słonecznika oczywiście nie rozdrabniamy, tylko używamy do dekoracyjnego posypania gotowego smarowidła.
Wspaniałe i zdrowe jest awokado. Owoc ten zawiera wszystkie witaminy z grupy B – w tym dużo kwasu foliowego, witaminę C, beta-karoten, dużo błonnika, fitosterole i antyoksydanty. Tłuszcze w nim zawarte to szczególnie dla nas zdrowe i cenne Omega-6 i Omega-3. Na bazie awokado genialnie wychodzą pasty zarówno na słono, jak i na słodko. Naszym pociechom, zdecydowanie przypadnie do smaku domowa nutella.
Pasta typu ”Nutella” na bazie awokado:
2 awokado
2 niewielkie banany
4 łyżki kakao
5 łyżek zmielonych orzechów laskowych
Łyżeczka miodu
Składniki oczywiście miksujemy. Nie powinna stać dłużej niż 48 h w lodówce, ale z pewnością jest o wiele zdrowsza od kupnej.
Oprócz tego podobnie możemy przyrządzić domowe masełko orzechowe:
4 awokado
Szklanka orzechów włoskich
Filiżanka orzeszków ziemnych
Łyżka oleju sezamowego
Łyżeczka soli
Szczypta chili (opcjonalnie)
Wszystko miksujemy. Takie masełko pasuje na kanapki i jako dip do paluchów.
Na koniec królowa past, czyli pasta jajeczna:
6 ugotowanych na twardo jaj
Kopiasta łyżka majonezu
Łyżka ketchupu
Cebula
2 pomidory
Szczypiorek
Ziarna czarnuszki
Mikserem traktujemy wszystko poza ziarenkami, które posypane na wierzch, dodadzą naszej paście aromatu i urody.