Jak uniknąć raka żołądka

Ostatnimi czasy rak żołądka dotyka coraz większej liczby młodszych osób, które są wysportowane i prowadzą zdrowy tryb życia. Oczywiście ta śmiertelna choroba dotyka również osoby starsze. Warto zastanowić się nad tym co należy zrobić, aby uniknąć tego groźnego, okrutnego schorzenia.

Rak żołądka nadal stanowi zagrożenie

 

Generalnie na całym świecie odnotowuje się mniejszą częstotliwość zachorowań na raka żołądka. Jest to związane głównie ze zmianą sposobów przechowywania żywności. Jedzenie jest przechowywane w niższych temperaturach, a do jego konserwacji używa się mniej soli i azotanów. Mimo wszystko nadal choroba ta dotyka wielu osób i jest to jeden z najtrudniejszych do wyleczenia nowotworów. Przyczyną takiej choroby są błędy dietetyczne, a także czynniki genetyczne. Warto jednak prowadzić zdrowy tryb życia, aby zapewnić sobie możliwość skutecznej walki z ewentualną chorobą, nawet jeśli będzie miała podłoże genetyczne.

Czy możliwa jest profilaktyka

 

Bardzo często rak żołądka jest wykrywany za późno, gdy choroba przejdzie w stadium zaawansowane. W takiej sytuacji leczenie jest znacznie utrudnione, a nawet niemożliwe. Choroba ta w początkowych fazach ma bezobjawowy przebieg albo jej objawy to zwykłe osłabienie, stany podgorączkowe i chudnięcie, a także bóle i kłucia w elementach układu pokarmowego. Bardzo często są one bagatelizowane przez osoby chore oraz lekarzy. Istnieje badanie, które pozwala na wykrycie takiego schorzenia we wczesnej fazie. Jest nim gastroskopia. Oczywiście nie jest to nic przyjemnego, ale warto się na nie zdecydować, ponieważ może ono uratować życie.

Co robić, aby uniknąć raka żołądka?

 

Pewien odsetek zachorowań na raka żołądka ma podłoże genetyczne, jednak w większości przypadków wszystko zależy od nas samych. Można zrobić sporo, aby uniknąć tej choroby lub wykryć ją we wczesnym stadium, w którym da się ją wyleczyć. Przede wszystkim należy unikać dań smażonych, wędzonych oraz zawierających konserwanty, które podrażniają błonę śluzową żołądka i powodują stany zapalne. Należy też przestrzegać dziennej dawki soli i jej nie przekraczać.

 

Istotną sprawą jest jedzenie zielonych warzyw oraz świeżych owoców bogatych w witaminy i składniki wzmacniające organizm i chroniące żołądek przed wieloma niekorzystnymi czynnikami. Warzywa oczyszczają organizm z toksyn i substancji rakotwórczych. Warto też jeść owoce, jednak ich nadmiar może spowodować wzrost stężenia cukru we krwi.

 

Inne ważne sprawy to prawidłowe przechowywanie żywności, jedzenie czosnku i cebuli, profilaktyczna gastroskopia, ograniczenie spożycia alkoholu i używania tytoniu. Konieczne jest zadbanie o właściwą masę ciała, a także ograniczenie spożycia mięsa i spożywanie produktów sezonowych.