Ekspresowe dania dla zabieganych

Czasami pracujemy po 8, 9 godzin dziennie, do tego doliczamy dojazdy, domowe obowiązki i na gotowanie nie pozostaje nam wiele czasu. Zawsze można ratować się gotowcami, albo zamawiać, ale raz, że to niezbyt zdrowe, to na dłuższą metę wychodzi drogo, no i monotonnie. Co gotować, żeby było szybko, ale zdrowo i pysznie?

Kluczem do szybkiego gotowania są zupy. Doskonałym patentem jest ugotowanie esencjonalnego rosołu raz w tygodniu i zamrożenie niewielkich porcji. To wspaniała baza niemal do każdej zupy. Wówczas dodajemy tylko potrzebne warzywa, gotujemy i już mamy smaczny i sycący posiłek. Cała praca to obieranie i krojenie, później tylko mieszamy parę razy i gotowe.

Przepis na domowy, esencjonalny rosół:

Porcja rosołowa z kurczaka

Szponder lub łopatka wołowa

Szyja indycza

Serca drobiowe

6 marchewek

2 pietruszki

Seler

Por

Kawałek kapusty

Przekrojony na pół pomidor

Natka pietruszki

Liście laurowe

Ziele angielskie

Lubczyk

Sól

Pieprz

2 opalone nad ogniem cebule

Opcjonalnie: ząbek czosnku i szczypta słodkiej papryki

Wszystkie składniki oprócz cebuli, natki pietruszki, pieprzu i soli, wrzucamy do zimnej wody i gotujemy bardzo powoli, na wolnym ogniu przez około 4 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy natkę, 2 opalone cebule, solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i gotujemy jeszcze około pół godziny. Pamiętajmy, żeby nie zbierać powstających „szumowin” – to czyste białko. Aby je zlikwidować, nie dopuszczamy do zbyt gwałtownego gotowania, a co jakiś czas dolewamy nieco lodowatej wody. Po ugotowaniu, odcedzamy, przelewamy do pojemników, studzimy i zamrażamy. Warzywa i mięso możemy zużyć na farsz do pierogów lub krokietów lub po prostu zjeść, jeśli lubimy.

Dania jednogarnkowe, z kolei, to oszczędność czasu przy gotowaniu, ale też i przy zmywaniu. Zamiast patelni, garnka, rondelka mamy tylko jeden garnek do mycia.

Co można do takiego garnka wrzucić? Wszystko, co lubimy. Wiosna i latem mamy pyszne, kolorowe warzywa, które gotują się tak szybko, że nawet się nie obejrzymy, a posiłek jest gotowy.

 

Zapiekanki to tak naprawdę to samo, co dania jednogarnkowe, tylko przygotowywane w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Zapiekanki możemy przyrządzać na bazie makaronu, ryżu, ziemniaków, kaszy, batatów. Doskonałym dodatkiem wiążącym zapiekankę jest jajko.

„Oszukane” gołąbki z piekarnika:

Głowa młodej kapusty

1 kg podsmażonej mielonej szynki z cebulą

2 puszki pomidorów lub domowy przecier pomidorowy

Ugotowany ryż

Olej

Sól, pieprz i papryka

Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego wkładamy liście kapusty, na to układamy warstwami mięso, cebulę, ugotowany ryż i polewamy pomidorami z puszki oraz doprawiamy. Tak postępujemy aż skończą się nam składniki. Na samej górze powinny znaleźć się pomidory lub sos. Zapiekamy maksymalnie pół godziny w 180 stopniach.

 

Wszystkie propozycje, o których wspomniałam, robią się niemal same. My musimy tylko wstawić i zdjąć z ognia lub włączyć i wyłączyć piekarnik. W tym czasie możemy cieszyć się wolnym czasem dla siebie i dla rodziny. Gotowanie nie musi oznaczać stania nad garnkami.