Dodatki do grilla – sałatka warzywna

Wiele osób unika gotowania w kuchni w ciepłe dni, ponieważ przygotowywanie posiłków w takich warunkach może być niekomfortowe i uciążliwe. Nic więc dziwnego, że sporo ludzi decyduje się na przyrządzanie posiłków na świeżym powietrzu. Bardzo dużą popularnością na terenie naszego kraju cieszy się grill. Istnieje wiele sycących i smacznych dań (nie tylko mięsnych), które można przygotowywać na grillu. Oprócz tego w skład takich posiłków wchodzi wiele różnych dodatków.

 

Większości ludzi grill kojarzy się z kiełbasami, kurczakiem, rybami i innymi daniami mięsnymi. Bardzo istotnymi elementami takich posiłków są również dodatki, takie jak różne sałatki warzywne. Jedzenie tego rodzaju można przygotować z pozostałych ziemniaków lub można też upiec nowe. Dodatkowo w takich sałatkach mogą znajdować się składniki, takie jak domowe pesto, szparagi, rzodkiewki, awokado oraz wiele innych rodzajów warzyw, a także owoców, które są dostępne w domu. Sam proces przygotowywania takiej sałatki nie jest długi ani skomplikowany, a jej walory smakowe wpływają bardzo pozytywnie na ogólny smak dania.

Jak przyrządzić warzywną sałatkę do grilla

 

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne są poniższe składniki:

 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 ml zielonego pesto,
  • 200 g szparagów,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 150 g zielonego groszku,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Ziemniaki należy obrać i przekroić na pół, a następnie należy przełożyć je do naczynia żaroodpornego, posypać solą i wymieszać z oliwą. Ziemniaki te należy piec przez 40 minut w piekarniku nastawionym na 175 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia można przygotować pesto. Końcówki szparagów należy odciąć na wysokości 2 cm, a następnie pokroić je na kawałki. Kłosy powinno się odłożyć, a resztę należy gotować w posolonej wodzie przez 5 minut, następnie należy dodać kłosy i gotować jeszcze przez 3 minuty, po czym trzeba je odcedzić i opłukać zimną wodą. Upieczone ziemniaki należy wymieszać z pesto i resztą warzyw. Sałatka najlepiej smakuje podawana na ciepło. Stanowi idealny dodatek do dań mięsnych, takich jak na przykład grillowane udka z kurczaka.

Czy można stosować inne składniki?

 

Jeśli ktoś nie lubi danego składnika to można z niego zrezygnować lub zamienić na swój inny ulubiony składnik. Sałatki warzywne posiadają bardzo dużą zaletę, jaką jest możliwość szerokiej modyfikacji przepisów. Dzięki temu każdy może przygotować pyszną sałatkę dopasowaną do swoich wymagań oraz upodobań smakowych. Warto więc poeksperymentować i zapewnić sobie smaczne dodatki do grilla.