Adżwan – jego właściwości i zastosowania

Jedną z mniej znanych w Polsce przypraw jest Adżwan, który zalicza się do rodziny selerowatych, do której należą również rośliny, takie jak koper i kminek. Generalnie jest to przyprawa stosowana w Indiach, ale dzięki nowoczesnym sklepom internetowym, produkt ten jest również dostępny dla użytkowników na terenie naszego kraju. Na terenie Indii przyprawa ta jest znana również jako ziele biskupie czy też carom. Jest to produkt dopasowany idealnie do lekkiej kuchni wegetariańskiej. Zamiennikiem tej przyprawy może być oregano.

Podstawowe informacje

 

Adżwan posiada pałąkowate, pasiaste nasiona, które są połączone drobną łodygą i to właśnie one są używane jako przyprawa, chociaż roślinę sprzedaję się w całości. Pod względem wyglądu, nasiona te przypominają kminek. Zaleca się ich przeżuwanie, ponieważ pomimo gorzkiego posmaku i delikatnego odrętwienia języka, posiadają one właściwości lecznicze. Walory smakowe adżwanu poprawiają się po przegotowaniu jego ziaren. Rozgniecione nasiona tej przyprawy dają zapach kojarzący się z tymiankiem. Jest to jednoroczna roślina o wysokości 30-70 cm, która posiada pierzaste liście oraz czerwone kwiaty. Dojrzałe nasiona tej przyprawy są suszone, a następnie młócone.

Sposób użycia i zastosowania adżwanu

 

Przed przyprawieniem potrawy, adżwan należy rozgnieść za pomocą moździerza lub rozetrzeć w palcach. Istnieje też możliwość stosowania całej rośliny jako dodatku do różnych chlebów. W takim przypadku roślinę należy delikatnie ugniatać, aby uwolniła swoje oleje i wzmocniła smak. Jeśli chodzi o przechowywanie to należy im zapewnić hermetyczny pojemnik chroniony przed światłem. W takich warunkach nasiona mogą być przechowywane bezterminowo.

 

Adżwan jest wykorzystywany do przyprawiania różnych ciast, pasztecików oraz chlebów, takich jak na przykład parathas (jest to płaski chleb indyjski robiony z mąki razowej). Przyprawa ta nadaje wyrazistego smaku przekąskom, takim jak mieszanka bombajska czy też zasmażane kulki z puree ziemniaczanego. Adżwanu można używać z zieloną fasolą i korzeniowymi warzywami. Dodaje się go też do soczewicy i curry.

Zdrowotne właściwości adżwanu

 

W nasionach adżwanu znajdują się oleje, które w połowie składają się z tymolu – środka o działaniu bakteriobójczym, przeciwkurczowym i grzybobójczym. Jest to środek wykorzystywany między innymi do produkcji perfum i pasty do zębów. Chroni przed biegunką i wzdęciami, więc adżwan jest często używany jako lek na niestrawności, kolki, a także podaje się go osobom chorym na astmę i artretyzm.