Pasty na kanapki

Doskonałą alternatywą dla gotowych smarowideł śniadaniowych są samodzielnie przygotowane pasty. Można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Potrzebujemy tylko składników, z których jeden będzie bazą oraz blendera.

Poza możliwością posmarowania nimi kanapek, są doskonałym pomysłem na przekąski na przyjęcia, jako dipy do maczania grzanek lub chlebowych paluchów.

Najpopularniejsza baza do tworzenia past to twaróg. Jeśli użyjemy chudego twarogu, który jest bardziej suchy to możemy użyć dodatkowo oliwy. Oprócz dodania wilgoci, oliwa będzie też wspaniałym nośnikiem smaku.

Oto kilka twarogowych past.

Pasta oliwkowa:

250 g twarogu

Mały słoiczek czarnych oliwek

Cebula

Szczypiorek

Łyżka oliwy (jeśli użyjemy twarogu chudego)

Sól, pieprz

Miksujemy ze sobą wszystkie składniki oprócz szczypiorku. Gotową pastę posypujemy szczypiorem.

To idealna pasta śniadaniowa. Nie przechowujemy jej w lodówce dłużej niż 48 godzin.

 

Podobnie przyrządzamy:

Pastę paprykowo – pomidorową:

1 dorodna czerwona papryka

2 pomidory lub ½ puszki pomidorów

250 g twarogu

2 łyżki oliwy (jeśli użyjemy tłustego twarogu to nie jest konieczna)

Cebula dymka wraz ze szczypiorem

Pestki dyni

Sól i pieprz

W tym przypadku nie miksujemy pestek, a używamy ich do posypania gotowej pasty

 

Oraz

Pastę brokułową:

250 g twarogu

Zblanszowany brokuł

Cebula

Sól i pieprz

Pestki słonecznika

Pestek słonecznika oczywiście nie rozdrabniamy, tylko używamy do dekoracyjnego posypania gotowego smarowidła.

 

Wspaniałe i zdrowe jest awokado. Owoc ten zawiera wszystkie witaminy z grupy B – w tym dużo kwasu foliowego, witaminę C, beta-karoten, dużo błonnika, fitosterole i antyoksydanty. Tłuszcze w nim zawarte to szczególnie dla nas zdrowe i cenne Omega-6 i Omega-3. Na bazie awokado genialnie wychodzą pasty zarówno na słono, jak i na słodko. Naszym pociechom, zdecydowanie przypadnie do smaku domowa nutella.

Pasta typu ”Nutella” na bazie awokado:

2 awokado

2 niewielkie banany

4 łyżki kakao

5 łyżek zmielonych orzechów laskowych

Łyżeczka miodu

Składniki oczywiście miksujemy. Nie powinna stać dłużej niż 48 h w lodówce, ale z pewnością jest o wiele zdrowsza od kupnej.

 

Oprócz tego podobnie możemy przyrządzić domowe masełko orzechowe:

4 awokado

Szklanka orzechów włoskich

Filiżanka orzeszków ziemnych

Łyżka oleju sezamowego

Łyżeczka soli

Szczypta chili (opcjonalnie)

Wszystko miksujemy. Takie masełko pasuje na kanapki i jako dip do paluchów.

 

Na koniec królowa past, czyli pasta jajeczna:

6 ugotowanych na twardo jaj

Kopiasta łyżka majonezu

Łyżka ketchupu

Cebula

2 pomidory

Szczypiorek

Ziarna czarnuszki

Mikserem traktujemy wszystko poza ziarenkami, które posypane na wierzch, dodadzą naszej paście aromatu i urody.