Różnorodne, kolorowe kwiaty mogą gościć w naszych domach nie tylko w doniczkach, czy wazonach. Najpopularniejszymi zjadanymi ze smakiem kwiatami są…kalafior i brokuł, a także karczoch. Jadalne części tych roślin to właśnie kwiaty. Ale typowych kwiatostanów z płatkami też można, z powodzeniem, używać w kuchni.
Cukinia – kwiatki, z których wyrastają te popularne warzywa można również spożytkować w kuchni. Jednym z popularnych przepisów są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.
Będziemy potrzebowali kilkunastu kwiatów oraz podstawowego ciasta na naleśniki.
Kwiaty obtaczamy w cieście, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia się ciasta.
Potrawa idealnie smakuje z lekkim sosem warzywnym, np. ze świeżych pomidorów lub po prostu z jogurtem i świeżo zmielonym pieprzem.
Róża – ten popularny kwiat jest także cenionym dodatkiem w kuchni, a szczególnie w cukiernictwie. Płatki róży się suszy, kandyzuje, robi się z nich dżemy, konfitury. Konfitura z róży jest łatwa w przygotowaniu i przepyszna, jako nadzienie do pączków, albo dodatek do herbaty.
500 g płatków różanych wrzucamy do rondelka z dwiema szklankami cukru, 1 litrem wody i sokiem z dwóch cytryn. Gotujemy tak długo aż masa się skarmelizuje i stanie się gęsta. Trzeba często mieszać, aby zapobiec przypalaniu.
Bratek – ten kolorowy kwiatek jest przede wszystkim używany, jako jadalna ozdoba dań, ze względu na swoje intensywne kolory i fikuśne płatki. Ale nie tylko w jego urodzie tkwi jego moc. Zawiera on sporo witaminy C oraz przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym. Płatki możemy używać po umyciu na surowo w sałatkach, jako ozdobę wypieków, kanapek i tartinek, a także wykorzystać do przyrządzenia konfitur. W tym wypadku postępujemy podobnie jak z różą.
Nasturcja – ten intensywnie zabarwiony na pomarańczowo kwiat może zastąpić w naszej kuchni, drogocenny szafran. Jej nasiona przypominają w smaku kapary, a liście z kolei, mogą zostać użyte do przygotowania pysznej nalewki. Nasturcja wykazuje działanie przeciwzapalne, między innymi na drogi moczowe, ze względu na substancje o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych.
Stokrotka – ten uroczy kwiatek to niewątpliwa ozdoba talerza, ale także lekko miętowy, świeży smak. Idealna na upalne dni, jako dodatek do lodów, sorbetów, lemoniady, sałatek. Ze stokrotek można też zrobić syrop, który wykazuje działanie wzmacniające, kojące dla żołądka i wątroby.