Gdy mieszkańcy innych państw pytają o polską kuchnię, wymieniamy oczywiste dla nas potrawy – pierogi, bigos, kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Właśnie z takimi smakami kojarzy nam się dom, gdzie gotowały nam nasze babcie i mamy, gdy wracaliśmy zmęczeni ze szkoły. Ale z jakimi smakami będą kojarzyć dom nasze dzieci? Wszak od kilkunastu lat na naszych stołach dochodzi do prawdziwej rewolucji!
Zdecydowany prym wiedzie kuchnia włoska. Któż z nas nie lubi od czasu do czasu spędzić czas przy spaghetti bolognese i dobrym winie? Koniecznie włoskim! Lasagne, tortellini, parmezan, ravioli – to rarytasy od mieszkańców południa. Pizza to powszechne danie na rodzinny obiad, gdy nie chce nam się pichcić i wolimy zamówić coś na dowóz. A jest w czym wybierać, bo potrawy włoskie można znaleźć praktycznie w każdym mieście.
Kolejnym trendem jest kuchnia śródziemnomorska – paella, sałatki z sosem tzatziki, duża ilość warzyw, a także serów. Jest to jedna z najzdrowszych diet na świecie, a przy tym potrawy te tak cudownie łechcą nasze podniebienie. A do tego oczywiście wino, tłoczone z nagrzanych południowym słońcem winogron.
Dużym zainteresowaniem cieszy się również kuchnia azjatycka – sajgonki, ramen, a przede wszystkim sushi. Jeszcze dwie – trzy dekady temu, nie do pomyślenia było, aby jeść surową rybę. Ludzie na myśl o takich dziwnych przysmakach, krzywili się i nie dowierzali, że może im to posmakować. A jednak! Uznanie, z jakim spotkały się te dania sprawiło, że przybytki specjalizujące się w ich przyrządzaniu, wyrastają jak grzyby po deszczu, jeden po drugim.
Jak to jednak jest mawiane – cudze chwalicie, swego nie znacie. Polska kultura kulinarna posiada w swoich zasobach również wiele wspaniałych potraw. Różnorodność smaku nie kończy się na tym, co powszechnie znane, a nasze rodzima kuchnia ma nam naprawdę dużo do zaoferowania.
Kuchnia polska jest, przede wszystkim, bogata w zupy. Nigdzie na świecie nie ma takiej rozmaitości zup jak u nas. Słyniemy także z kiszonek, którymi zachwycają się turyści. Domowe przetwory to rzecz, praktycznie nieznana np. w USA. W naszym kraju mamy też bogactwo grzybów, które potrafimy świetnie przyrządzić i zakonserwować. Grzybów zazdrości nam niemal cała Skandynawia.
Może warto więc nauczyć następne pokolenie tego, co nasze własne?