Zbyt częste przyjmowanie cukrów prostych nie sprzyja zdrowiu i szczupłej sylwetce. Regularnie używając takich cukrów, jak sacharoza w postaci rafinowanego produktu przyczynia się do próchnicy, otyłości, nadciśnienia i wrzodów. Rezygnując z pokarmów i napojów zawierających tą szkodliwą substancję, możemy w łatwy sposób bardziej o siebie zadbać. Wiele osób ceni biały cukier ze względu na możliwość szybkiego dostarczenia sobie energii. Jest to jednak błędne koło, które zaczyna się w momencie wystąpienia głodu. To wtedy mózg wysyła informację o substancji, która najszybciej doda organizmowi energii. To właśnie dlatego tak często sięgamy po batoniki czy ciastka. Pozbywając się białego cukru z organizmu, odzywyczajamy go od tej substancji. Dzięki temu przestają nas dotyczyć wilcze napady głodu. Jeśli brakuje nam smaku cukru, a nie efektu szybkiego dostarczania energii, możemy używać naturalnych słodzików. Na uwagę zasługuje Stewia, Ksylitol czy Erytrytol. Stewia to roślina z Paragwaju, która jest niemal 300-krotnie słodsza od cukru. Z powodzeniem można używać jej jako zamiennika w trakcie pieczenia ciast lub przygotowywania słodkich owocowych koktajli. Stewia nie podnosi stężenia glukozy we krwi, próchnicy i jest doskonałym produktem dla diabetyków. Podobne cechy wykazuje Ksylitol, który ma o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. Ten otrzymywany z brzozy lub kukurydzy naturalny słodzik ma również dziewięciokrotnie niższy indeks glikemiczny. Do tego pozytywnie wpływa na mikroubytki w zębach. Dla osób, którym przeszkadza dodatkowy posmak, jaki pozostawiają niektóre wybrane słodziki, polecany jest Erytrytol. Ten pozyskiwany m.in. z pyłku kwiatów i glonów słodki produkt doskonale sprawdza się jako zamiennik cukru. Jest od niego nieznacznie mniej słodki. Ceniony za pozostawianie przyjemnego chłodu w ustach słodzik bywa używany jako dopełnienie zwykłego słodzika aspartamu, ponieważ maskuje jego nieprzyjemny smak. Erytrytol doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy czy herbaty. Bez względu na to, jaki słodzik wybierzemy, będzie on korzystniejszy dla zdrowia niż cukry proste. |